Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.


 
AcasaAcasa  CăutareCăutare  Ultimele imaginiUltimele imagini  ParteneriParteneri  ÎnregistrareÎnregistrare  ConectareConectare  

Posteaza un subiect nou   Raspunde la subiect


[x]sTyL[e]
[x]sTyL[e]



Comentariu lasat de:[x]sTyL[e]



Alături de Monkey vault, este poate cea mai folosita mişcare de către practicanţii trecuţi de prima experienţă.

Această mişcare este folosită pentru a depăşi obstacolele lungi, de înălţime medie sau obstacolele care pur şi simplu iţi pot mări viteza de deplasare.

Denumirea îi vine de la personajul din desene animate / animalul cunoscut de toti, King Kong, datorită poziţiei pe care o ia corpul in mişcare.
Cuprins:

* Definiţie

* Video

* Tehnica

* Întrebări frecvente


Definiţie:

King Kong Vault sau Kongul, cum mai este numită această mişcare, este cea mai folosită tehnică de către traceuri pentru a depăşi obstacolele medii şi lungi intr-o manieră cât mai eficientă.

Video:



Tehnica:

Se aseamănă zdrobitor de mult cu tehnica de la Monkey Vault. Mişcarea în mare este aceeaşi, doar că suprafeţele care sunt depăşite sunt în general mai lungi, aşa cum se vede în filmuleţul de mai sus.

King Kong Vault presupune o desprindere de la sol, urmată cu un contact al obstacolului. Distanţa dintre aceste două momente va fi mai mare decât în cazul altor tehnici din parkour. Între aceste două momente, veţi fi deasupra obstacolului, poziţia King Kong fiind uşor de remarcat.

Pentru început căutaţi obstacolul potrivit pe care să-l depăşiţi. Din experienţă am observat ca obstacolele care ajung la nivelul bazinului sunt cele mai potrivite pentru exersat.

*Obstacolele nu trebuie să fie prea mici pentru că veţi sări pe încheieturi cu o presiune care în timp vă va dăuna. Ex: Mese de ping pong…NU!*

Există doua metode de a învăţa mişcarea. Vom vorbi pe rând despre desprinderea cu bătaie pe doua picioare şi apoi despre desprinderea de pe un picior.


Desprinderea cu bătaie pe ambele picioare:

Este cea mai uşoară forma de a învăţa această tehnică de deplasare. Deşi este uşoara de învăţat, nu este eficientă în toate cazurile.

Este cea mai potrivită în cazul desprinderilor de pe alte obstacole, cum ar fi barele sau când înălţimea peste care vrem să executăm kong este mult prea mare pentru a încerca să sărim din viteza. Este puţin irelevant să vorbim despre ce este eficient şi ce nu este, deoarece într-o mişcare serioasă lucrurile se schimbă. Pot apărea urme de oboseală, probleme cu obstacolele şi aşa mai departe. Eficienţa se bazează la fel de mult şi pe mediul exterior, nu doar pe propriul fizic.

Să presupunem următorul caz: Totul este în regulă, ne simţim bine, iar desprinderea se va face de pe o bară orizontală foarte rezistentă. Lungimea pe care trebuie să o străbatem este îndeajuns de lungă, lucru care ne face să ne gândim la siguranţa noastra. Vom alege desprinderea de pe două picioare deoarece ea ne ofera cea mai mare siguranţă. Avem un contact cu un alt obstacol în viteză, aşa că există o mare posibilitate să alunecăm dacă il "atacăm" cu un singur picior. Cu ambele picioare avem două surse din care primim date/informaţii şi ne va fi mai uşor să scăpăm dintr-o situaţie nedorită.

Bun, acesta a fost doar un exemplu în care am vrut să punctăm că siguranţa este foarte importantă. Aşadar, dacă într-o situaţie reala veţi fi în dubii în ceea ce priveşte siguranţa voastră, ar fi mai bine să alegeţi această desprindere.

Continuăm, avem obstacolul perfect, ne simţim perfect şi începem cu desprinderea de pe 2 picioare.
Pentru început ar fi bine să vă familiarizaţi cu paşii parcurşi până în dreptul obstacolui, nu este rău dacă îi număraţi la început.
Important este să vă potriviţi perfect paşii şi din alergare, aşa că încercaţi să o faceţi în pas alergător.

Puteţi începe cu câteva repetări ale mişcării monkey vault, întrucât, aşa cum spuneam, se aseamănă foarte mult şi din această cauză ajung uneori să fie chiar confundate.

Aşa cum spuneam mai sus şi după cum se poate vedea şi în filmuleţ, kong-ul te ajută să depăşeşti porţiuni lungi de obstacol.
În cazul filmului, obstacolul pe care punem mâinile este mic, însă presupunem că înainte de el este o groapă şi astfel vom fi nevoiţi să sărim de la o distanţă mare de obstacol.

Ca să sărim de la o distanţă mai mare înainte de obstacol, vom trasa o linie sau vom poziţiona un obiect la o distanţă confortabilă pentru noi, de la care vom urma apoi să sărim. Vom mări această distanţă / linie pe măsură ce ne simţim în siguranţă şi în putere să reuşim mişcarea fără a ne accidenta.

Revenind, avem obstacolul perfect, ne simţim super şi suntem familiarizaţi cu paşii. Ne-am ales distanţa cea mai convenabilă şi acum nu ne rămâne decât să încercăm:

* Alergăm spre obstacol cu o viteză mică (la început nu contează viteza), apoi sărim de la linia trasată mai înainte.

* Încercaţi să săriţi uşor în sus. Este o măsură de siguranţă pentru viitoarele situaţii în care veţi folosi această mişcare. Dacă veţi avea o săritură uşor curbată, veţi inlătura mai mult posibilitatea de a nu va lovi cu genunchii de marginea obstacolului.

* *Eu obişnuiam să pun un obstacol mai înalt în faţa obstacolului de kong*

* La început, deoarece distanţa de la care săriţi este mică, mişcarea va semana mai mult cu un monkey, însă pe măsură ce vă veţi simţi mai în siguranţă şi veţi mări distanţa, veţi lua acea poziţie de gorilă sau de king kong.

* Pentru o fracţiune de secundă braţele vor fi pe obstacol, îndeajuns de departate încât să poată pătrunde printre ele restul corpului.

* Corpul va ajunge să se comprime, adică să se îndoaie şi astfel spatele, din poziţie oarecum paralelă cu obstacolul, işi va mări unghiul şi se va ridica în sus. Va fi urmat de fund care, evident, va fi în continuarea spatelui, picioarele ajungând în această etapă să fie ghemuite şi pregătite pentru a trece printre braţe.

* Acum va fi momentul de panică semnalat de toata lumea. Capul va fi primul în această fază finala şi vă va da impresia că o să cădeţi în cap, însă staţi fără grijă, e doar un sentiment. Personal nu cunosc pe nimeni care să fi cazut la început în cap.

* În final va trebui să trageţi tare de braţe înainte şi să îndreptaţi pieptul tocmai pentru a putea ateriza pe picioare şi nu în bot :)) (haha)



Desprinderea de pe un picior:

Este mai greu de învăţat la început, însă este mai uşor de dezvoltat pe viitor. Odată stăpânită această metoda de desprindere, vă veţi îmbunătăţi considerabil viteza, siguranţa, raportul de energie şi presiunea pe încheieturi va scădea. Este metoda cea mai des folosită de către practicanţii cu experienţă.

Personal am învaţat aceasta mişcare din reflex, nu mi-am dat seama de acest lucru decât dupa ce un amic a studiat filmările în care făceam această desprindere. Eu am ţinut cont de ce zice corpul, însă acest lucru nu se întâmplă la toata lumea, cu atât mai puţin la început.

* Ca şi în cazul desprinderii cu bătaie pe doua picioare, trebuie să vă obiţnuiţi mai întâi cu paşii. Numaraţi-i, faceţi-i în aşa fel încât să vă fie comod.

* Continuaţi cu o alergare normală spre obstacol, apoi săriţi de pe un picior, puneţi braţele pe obstacol şi încercaţi să săriţi peste el.

* Repetaţi mişcarea de mai multe ori până veţi reuşi să vă comprimaţi şi corpul şi să terminaţi mişcarea. De aici totul o să se continue la fel ca şi la desprinderea de pe două picioare.



Întrebări frecvente:

* Are ceva dacă nu sunt perfect drept în momentul dintre desprindere şi contactul cu obstacolul?

Nu, nu are nimic. Estetica în parkour nu contează, importantă este eficienţa. Poţi să sari şi strâmb dacă ajungi la concluzia ca aşa este cel mai eficient pentru tine. Însă ATENŢIE, nu trebuie să trageţi concluzia asta decât dupâ ce reusiţi să îl faceţi cum scrie “la carte”. Cu alte cuvinte, trebuie să studiaţi singuri mişcarea suficient de mult timp şi să veniţi cu propriile răspunsuri.



* Cum fac să "zbor" mai mult din kong?

Asta o să se întâmple în timp. O să ajungeţi să vă mişcaţi din reflex şi nu o să mai încetiniţi înainte de obstacol. O să vă mişcaţi eficient din punct de vedere al puterii consumate de către corp. La fiecare mişcare va funcţiona tot corpul, astfel că, în cazul mişcării voastre, veţi lua energie atât din picioare, cât şi din braţe. Se va ajunge la un echilibru optim între aceste două.

Totuşi, există o metodă care vă face să săriţi mai mult în lungime. La desprinderea de obstacol va trebui să trageţi puternic înainte şi, datorită încrederii care de regula vine datorită experienţei acumulate în timp, veţi putea să vă păstraţi poziţia corpului ghemuit mai mult timp. Astfel, nu vă veţi deschide corpul, nu veţi trage de piept în sus. Reţineţi că este important să vă păstraţi poziţia ghemuit cât mai mult.

!! Cu cât obstacolul este mai lung, cu atât distanta dintre picioare la desprindere va fi mai mare. Cu cât obstacolul este mai înalt, cu atât distanţa dintre picioare este mai mică, ajungându-se chiar la desprinderea de pe două picioare !!



* Cu ce picior să fac desprinderea?

Evident, veţi face desprinderea de pe cel care vă este cel mai comod. Pentru început e bine, învăţaţi mişcarea, iar apoi, datorită experienţei acumulate, exersaţi şi cu piciorul cu care nu sunteţi obişnuiţi. Vor fi momente în care va fi mai eficient să alergaţi pur şi simplu şi să nu ajungeţi astfel în situatia de a va chinui să vă faceţi paşii în aşa fel încât să săriţi de pe piciorul “bun”.



* Care este diferenţa dintre monkey şi kong?

Monkey vault se execută în general din apropierea obstacolelor şi peste obstacole mici. Te ajută doar să depăşeşti obstacolul şi nu iţi oferă viteză în plus.

Kongul este mişcarea care, din punct de vedere tehnic, seamănă cu monkey-ul, însă iţi măreşte foarte mult viteza de deplasare şi este folosit peste obstacole lungi.


Acest TUTORIAL apartine in intregime forumului TRACEURS.RO !!


















Creeaza un forum | ©phpBB | Forum gratuit de suport | Semnaleaza un abuz | Discuții recente